Wat houdt een vast contract in?
Vast betekent dat u voor een vaste duur of vaste prijs bij een energiebedrijf een contract afsluit. Dit kan voordelig zijn omdat er vaak hoge actiekortingen worden gegeven. Maar let goed op de actievoorwaarden. Want wat gebeurt er als u voortijdig het energiecontract opzegt? Hebt u dan nog steeds recht op de actiekorting? En wat gebeurt er als de vaste duur voorbij is? Krijgt u dan een ander tarief? Lees dus goed de voorwaarden en stap tijdig over als de nieuwe prijs of aanbieding niet voordelig is.

Wat houdt een variabel contract in?
Een variabel contract houdt in dat de energietarieven kunnen stijgen en dalen gedurende het jaar. Over het algemeen zijn er twee momenten in het jaar dat de energietarieven gewijzigd kunnen worden, namelijk op januari en op 1 juli. Soms staat in de algemene voorwaarden van uw energiecontract aangegeven dat de tarieven vaker in het jaar gewijzigd kunnen worden. Lees daarom altijd goed de algemene voorwaarden.

Krijg ik een boete als ik mijn variabele energiecontract opzeg?
Het grote voordeel van een variabel contract is dat u niet vastzit aan een contract en uw contract op elk gewenst moment kunt opzeggen, in acht neming van de opzegtermijn.

Krijg ik een boete als ik mijn vaste contract opzeg?
Heeft u een energiecontract met een bepaalde looptijd (bijvoorbeeld 1, 3 of 5 jaar), dan mag uw energieleverancier u een boete in rekening brengen indien u uw contract voortijdig wilt beëindigen. De Autoroteit Consument & Markt (ACM) heeft de maximale hoogte van de boete vastgesteld waar energieleveranciers zich aan moeten houden. Voor energiecontracten met een vaste looptijd gelden de volgende bedragen:

Resterende looptijd Maximale opzegvergoeding
1,5 jaar  € 50,-  per product*
1,5 tot 2 jaar  € 75,-  per product
2 tot 2,5 jaar  € 100,-  per product
meer dan 2,5 jaar  € 125,- per product

*Stroom en gas zijn beide aparte producten. Neemt u zowel gas als stroom af dan wordt er in het geval uw contract nog 1,5 jaar loopt €100,- in rekening gebracht

Vraag altijd bij uw overstap of uw nieuwe energieleverancier de opzegvergoeding(boete) zal vergoeden.

Kan ik een boete krijgen als ik overstap nadat mijn contract stilzwijgend is verlengd?
Is uw energiecontract stilzwijgend verlengd voor onbepaalde tijd? Dan mag het energiebedrijf geen opzegvergoeding meer vragen als u opzegt.

Ben ik verplicht van energieleverancier te veranderen(als ik word gebeld door DPMA)?
Nee, u mag zelf bepalen of u van energieleverancier verandert. U bent nergens toe verplicht!
Overstappen kan u wel geld besparen!

Hoe komt DPMA aan mijn gegevens?
U bent hoogstwaarschijnlijk ooit klant geworden via een van onze partners. DPMA houdt nauwkeurig bij welke contracten wanneer aflopen en stellen onze klanten hiervan tijdig op de hoogte zodat zij niet onnodig te veel gaan betalen.

 

Return to Top ▲Return to Top ▲